RateBeer

Eskilstuna Skogsängens Ekologiska Saison


Formerly brewed at Eskilstuna Ölkultur
Eskilstuna, Sweden
Style: Saison | Ratings: 0 | Alcohol: 6.3%
Now sold as "Eskilstuna Saison".

En elegant och fruktig saison med en ton av basilika

Eskilstuna Ölkultur presenterar stolt vår första ekologiska öl. Vi har sedan starten varit noga med miljöfrågorna. Läs vår miljöpolicy. Inför bryggningen av denna öl samarbetar vi med andra små företag för att ta fram bra råvaror. Kvänum mat och malt är ett bryggeri på Västgötaslätten som uppmuntrat grannen att odla kravmärkt korn för mältning. De har också förmedlat de ekologiska maltsorterna. Hornudden är en ekologisk handelsträdgård utanför Strängnäs med tomater och kryddor som huvudprodukter De bidrar med den basilika som ger en svag ton i ölen. Hornudden driver också en ekologisk restaurang där de kommer att servera den öl som de bidragit till. (www.hornudden.net)

Smak: Något halmgult och dunkelt öl med krämig mousse. Doft och smak av aprikos, persika, physalis, citrus och basilika genovese. En torr öl med medelhög syra samt en mjuk och balanserad beska med inslag av humle och basilika. Elegant avslutning med en lång eftersmak och en mjuk beska som håller sig kvar.

Innehåll: Bryggd på svensk ekologisk pilsnermalt från Varaslätten i Västergötland odlad av Ingemanr och Gudrun Gruvaeus. Malten är levererad av deras grannar på Qvänum Malt och Malt (www.qmm.se). Den ekologiska humlen kommer från Österrike och är levererad av Hermann Bayer, Neufeden med hjälp av Qvänum Mat och Malt. Två humlesorter har använts; Hallertauer tradition för beska och Hers­brucker för arom. Vi har jäst den vid 27 C med en speciell belgisk saisonjäst och kryddat den varsamt med ekologisk basilika från Hornuddens trädgård.

Passar till: Skogsängens ekologiska saison är ett gott sällskap till framförallt halstrad eller rökt fisk samt rätter med lamm eller kalv som bas. Den är även en utmärkt kompanjon till klassiska och festliga anrättningar såsom kalvbräss, fläsksida och rimmad oxbringa. Där lättar ölets fräschör upp måltider som kan upplevas feta eller salta. Den är dessutom självskriven till sommarmat såsom tomatsallad med fetaost, tomat- och basilikapaj samt pasta med pesto.

Namn: De flesta av våra öl har namn efter platser i Eskilstuna kommun. Skogsängen är en central stadsdel, strax norr om ån, ett stenkast från skog och äng i Vilsta naturreservat och nästan lika nära till Fristadstorget. Området byggdes på 1960-talet och är ett inbott bostadsområde med lägenheter och radhus. På Skogsängens IP har generationer av fotbollsspelare fostrats medan pensionärerna på Trumslagargården kunnat följa deras framsteg.

Beställning: Ölet är tappat på 33 cl flaska och finns för leverans från Eskilstuna Ölkultur AB. Beställningar tas även emot av Hornuddens Trädgård.

Aroma   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Appearance     
1
2
3
4
5
Taste   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Palate   
1
2
3
4
5
Overall   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
TOTAL SCORE   
Comments


View All This Beer's Ratings

Show This Beer's Availability

Wishlist Add - Delete

Beer Rating Assistance
toggle
Click the descriptors below to add them to your comments.

AROMA
 APPEARANCE
 TASTE
 PALATE
 OVERALL

Aroma is one of beer's most complex features. Aroma is propelled by lively CO2 and dampened by pillowy heads - especially nitrogen foam. Click on a term below to add it to your tasting notes.

Malt
caramel, bread, hay, cereal, chocolate, coffee, nuts, toast, roasty

Hops
resin, floral, grass, spruce, citrus, herbs

Yeast/Bacteria
dough, barnyard, cheese, basement aromas, leather, earthy, leaves

Other
alcohol, banana, bubblegum, butterscotch, clove, cooked vegetables, cough drop, ginger, licorice, raisin, rotten eggs, soy sauce, skunky, smoke, vanilla, woody
Copyright © 2000-2016,
RateBeer LLC. All rights
reserved.
about us
About RateBeer
FAQ
Contact/Feedback
New Beers
add
Advanced Search
Add A Beer
Add A Brewer
Add A Place
Events
membership
Log In
Edit Personal Info
Buy Premium Membership
Your Messages
the best
RateBeer Best
100 Beer Club
The Top 50