overall
100
100
style
Brewed by Browar Kormoran
Style: Porter - Baltic
Olsztyn, Poland

bottled
common

on tap
available

Local Distribution

Add Distribution Data
RATINGS: 448   WEIGHTED AVG: 4.17/5   SEASONAL: Winter   EST. CALORIES: 330   ABV: 11%
COMMERCIAL DESCRIPTION
Imperial Baltic Porter 26° BLG aged with Suska Sechlonska (dried plum with smoky aroma). Black beer with fine-beige foam. The aroma hits a riot of dark smells: coffee, cocoa, chocolate and chocolate pralines with lavishly-heeled fruit liqueur. All of this raises combined with notes of noble alcohol and smoked fruit. The vast smoked note comes not from smoked malts, but the application of Suska Sechlonska - smoked dried plum coming from Sechna village that have the European Union Protected Geographical Indication certificate. The taste confirms everything that appeared in the aroma. Smooth chocolate and the best Belgian pralines combine with delicate sweetness, roastiness and slightly sour coffee finish and noble, warming alcohol notes.

A tick is a star rating
  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


  • Rate This
  • Statistics
  • Locate Sellers




4.5
pijepiwo (706) - - AUG 14, 2019
UPDATED: AUG 14, 2019 Barwa ciemna wpadajaca w czern. Piana drobne pecherze pozostaje mala obraczka. aromat sliwka, czekolada, delikatny sos sokowy. W smaku palonosc czekolada kawa. Wedzonka slabo wyczuwalna. Alkohol dobrze ukryty. Goryczka srednia wysycenie ok. Warka 2019

4.4
wyczloszlo (28) - - AUG 2, 2019
UPDATED: AUG 2, 2019 Ciemno-brunatne z delikatnie czerwona poswiata, piana brunatna, szybko znika. W zapachu dominuje zapowiada sliwka, ktora przechodzi gdzies na 3 planie w nuty winne. Dodatkowo srednio-niskie aromaty slodowe (taki razowy chleb jakby i delikatna czekolada). Dosyc zlozony, ale nie zapowiada do konca tego co dzieje sie w smaku. Jest to jeden z nielicznych przypadkow, w ktorych smak przewyzsza zdecydowanie zapach. Piwo jest ciezkie, czuc dokladnie jak rozlewa sie w ustach. Czyc slodycz, delikatny karmel, czekolade i oczywiscie sliwka. Potem przychodzi goryczka, ale nie zalega jakos bardzo bo zastepuje ja grzanie alkoholowe, ktore dominuje z winnymi aromatami i sliwka w finiszu. Zlozone piwo, aromaty jakby ze soba walcza i co chwile wybijaja sie jeden przed drugi.

4.1
Speko (752) - DENMARK - JUL 26, 2019
UPDATED: JUL 26, 2019 Thanks to Slacker. Pours black with small head. Roasted malts, molasses, prunes, peat in the aroma. Taste is chocolate, Coffee, molasses, printes, peat. Full body, oily texture and flat carbonation.

3.8
sunevdj (4229) - Copenhagen OE, DENMARK - JUL 26, 2019
UPDATED: JUL 26, 2019 Bottle at Mads'. Pour an opaque black with a tiny beige head. Very sweet with aromas of dark malts and chocolate. Also quite smokey. Medium to soft carbonation. Full bodied with a dry, but surprisingly thin in the finish.

4.1
LovibondExports32 (3) - - JUL 6, 2019 does not count
UPDATED: JUL 6, 2019 Pite na początku roku więc opisuje wspomnienia, bardzo gładkie odczucie w piciu, aromat śliwki przeplatanej z czekoladą, światowa klasa, piwo zrobiło duże wrażenie. Aczkolwiek zdecydowanie za duże boom w okół tego piwa, znajomi mniej wtajemniczeni nie chcieli więcej niż łyka, piwo dla koneserów

4.5
browarpapi (687) - Olawa, POLAND - JUN 29, 2019
UPDATED: JUN 29, 2019 Piwo czarne nieprzejrzyste o beżowej pianie która szybko opada do koronki. W aromacie śliwka, wędzonka. W smaku wędzona śliwka, czekolada, kawa. Piwo gładkie, słabo nagazowane.

3.7
CikyFonsz (434) - Bydgoszcz, POLAND - JUN 10, 2019
UPDATED: JUN 10, 2019 9.06.19, butelka z datą do 15.01.20 Aromat czekoladowy, dymny i suszona śliwka. W smaku wyraźna czekoladowa słodycz, dym i owocowość schodzi na drugi plan. Słodkie. Doskonała, gładziutka, wręcz aksamitna tekstura. Mimo parametrów dość smukłe, nie miałem wrażenia oleistości trunku. Nasycenie minimalne. Goryczka niska. Alkohol bardzo dobrze ukryty, objawia się jedynie lekką nutą w smaku, ale ma szlachetny charakter. Zdecydowanie zabrakło mi kontry dla słodyczy. Pojawiające się w aromacie i smaku nuty są bardzo przyjemne, ale występują jakby koło siebie, a nie komponują się w harmonijną całość. Bardzo dobre piwo, ale spodziewałem się więcej.

4.4
pajaczeq (451) - POLAND - JUN 1, 2019
UPDATED: JUN 1, 2019 Aromat: słodki, wędzony, dymny, słodka śliwka naprawdę słodka. Wyraźnie dymiony i dużo słodkiej śliwki bardzo przyjemnie. Co najważniejsze absolutnie zero alkoholu. Wygląd: totalnie czarne, kremowa i bardzo niska piana której praktycznie nie ma, a szkoda bo mogłoby być lepiej w tym zakresie bo piwo nie jest wersją BA. W smaku na samym początku konkretny dym, popiół, przypalony spód ciasta, słodka śliwka, alkohol jest genialnie wyleżakowany, zero szorstkich nut, delikatna nuta pralin, troszkę kawy i palonego ziarna, alkohol w ogólne nie drapie w gardło ani nic z tych rzeczy jest delikatnie zaznaczony właśnie w charakterze pralin i nalewki śliwkowej ale naprawdę czapki z głów za to jak jest ukryty i wyleżakowany. Nie ma co tutaj wymyślać klasa światowa moim zdaniem. Chyba najlepszy Porter Bałtycki jaki w życiu piłem. Podniebienie: dużo ciała, klei się do warg, przy czym jest zachowany charakter Porteru Bałtyckiego i nie da się tego pomylić z piwem górnej fermentacji. Nasycenie bardzo niskie prawie go nie ma to na plus. Niesamowicie gładkie i aksamitne, piwo piję się z taką łatwością, że to aż zaskakuję, alkohol ukryty idealnie. Nie wiem jak długo to leżakowało, ale naprawdę podejrzewam, że długo. Prawdopodobnie mój najlepszy porter bałtycki so far, jest to na pewno piwo wybitnie dobre i hype nakręcony na nie na pewno nie jest przesadzony. Warka 2019. Ktokolwiek kto nie pił musi jak najszybciej nadrobić zaległości, piwo warte swojej ceny. Leżakowanie go moim zdaniem nie na najmniejszego sensu bo tutaj po prostu już nie ma co się układać i za to dodatkowy plus bo przy żadnym innym piwie nie napisałem czegoś takiego. 4.4/5.0 SZTOS! Polecam!

4.5
macciek (39) - - MAY 30, 2019
UPDATED: MAY 30, 2019 Edycja 2019 Czarne, nie przejrzyste, klarowne, ładna beżowa piana, szybko znika. Aromat wędzony, czekolada, palone słody, skórka od chleba. Piwo gładkie, w smaku czekolada, wędzona śliwka, kawa i nuty melanoidynowe.

4.1
kacmor34 (183) - POLAND - MAY 28, 2019
UPDATED: MAY 28, 2019 Piwo ciemne nieprzejrzyste z beżową pianą. W aromacie suszone śliwki. Na drugim planie czekolada i ciemny chleb. Aromat przyjemny, ale mało złożony. $ W smak lepiej. Czekolada, wedzonka, spód od ciasta, slodycz, karmel. Piwo dość gęste. Alkohol świetnie ukryty. Słodki czekoladowo-wędzony posmak wraz z ziołowa goryczką zostsje długo na języku.


We Want To Hear From You



Join us! RateBeer is made by beer enthusiasts for the craft beer community. Your basic membership is free and allows you to read all beer ratings. Click here to create your account... and give your opinion!

Join Us »



Page    1  2 3 4 » 50


A tick is a star rating
  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5