overall
100
100
style
RATINGS: 416   WEIGHTED AVG: 4.36/5   SEASONAL: Special   EST. CALORIES: 450   ABV: 15%
COMMERCIAL DESCRIPTION
Dark Lord aged in a variety of Bourbon barrels including Woodford Reserve and Heaven Hill.

This listing is specifically for Bourbon barrel aged variants of Dark Lord. NOT Brandy.


A tick is a star rating
  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


  • Rate This
  • Statistics
  • Locate Sellers




4.8
Biroholik (2636) - Sosnowiec, Poland, POLAND - JUN 17, 2019
UPDATED: JUN 17, 2019 Three Floyds Brewing - Bourbon Barrel-Aged Dark Lord 2017 Alkohol: 15% obj. Butelka: 375/644 Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. Piana: Wyborna, pierwszej klasy piana. Drobne, beżowe oczka stoją równo w zwartym szeregu. Leniwie opada w dół. Niewielki lacing na szkle, a cieniutka brązowa mgiełka osiada na całej powierzchni szkła. Zapach: Zaraz po otwarciu buteleczki Dark Lord aż bucha charakterystyczną beczkową wanilią. Nieprawdopodobnie intensywny aromat lodów waniliowych oraz słodkich ciasteczek kokosowych. Im bardziej nos zapoznaje się z zawartością butelki, tym więcej pojawia się nut belgijskich pralin, Ptasiego Mleczka, gęstej, mlecznej czekolady, suszonych owoców oraz mokrej dębiny. Smak: Pierwszy łyk i od razu pojawia się uśmiech na mojej twarzy. Jaki to jest słodziak! Nieokiełznana słodycz lodów waniliowych, ciasteczek kokosowych, Bounty, migdałów, karmelu, marcepanu oraz belgijskich pralin. Następne łyki to już kolejne warstwy mlecznej czekolady, kakao, melasy oraz dość wyraźnej, palonej kawy. Cholernie intensywna beczka po bourbonie, która wnosi niekończące się pokłady wanilii, kokosu oraz delikatnego drewna dębowego. Tekstura trunku zadziwia swoją gęstością i oleistością. Rzadko się spotyka tak niesamowicie pełne, ultra słodkie i wyklejające beczkowe Imperialne Stouty. Nawet w najmniejszym stopniu nie czuć alkoholu. Lord gładziutko i aksamitnie rozpływa się po ściankach ust i na podniebienia. Jestem kupiony w 100%-ach! Wysycenie: Trochę powyżej niskiego. Podsumowanie: Długo poszukiwałem Bourbon Dark Lord’a w USA. Przemierzałem bezkresne tereny amerykańskich prerii, pustyń, lasów, jezior i oceanów, aby nareszcie odnaleźć swój mały „piwny gral”. Cieszę się, że to akurat wersje z 2017 udało mi się zdobyć. Podstawka z tego właśnie roku zrobiła na mnie kolosalne wrażenie. Beczka po bourbonie, a raczej blend różnych beczek po bourbonie (m.in. Woodford Reserve i Heaven Hill) wyniosła ten trunek na niesamowicie wysoki poziom. Intensywność beczkowej wanilii oraz kokosu jest niebywała. Różnorodność składowych to kolejny pierwszorzędny atut tego trunku. „Cukry Florydy” mogą się mierzyć ze słodyczą tego trunku. #teamsłodyczka, a raczej #teamcukrzyca w pełnej krasie. Dla mnie absolutny wymiatacz!

4.4
rami_pl (8768) - Warsaw, POLAND - JUN 6, 2019
UPDATED: JUN 6, 2019 Rami Rami is drinking a Bourbon Barrel Aged Dark Lord (2017) by 3 Floyds Brewing Company at Powiśle Bardzo beczkowy, migdaly, wanilia, bomboniera, trufle. Rodzynki. Tez sporo pumpernikla. Bogata, zlozona, intensywna paleta. Bardzo slodki i bardzo cielisty. Extraklasa, alko ukryte poza posmakiem. 4.4

4.7
Mariox (726) - Warsaw, POLAND - JAN 26, 2019
UPDATED: JAN 26, 2019 Świetny RIS. W aromacie pokłady czekolady i słodkiej melasy, tytoń, szlachetny bourbon, dębina, lekka wanilia. W smaku mega słodkie, #teamcukrzyca, kwasowość subtelna. Na finiszu również dużo płynnej czekolady, melasy. Alkohol dobrze ukryty, szlachetny, rozgrzewa na finiszu. Mega degustacyjne, mega intensywne, mnóstwo ciała. Mniam.

4.2
m.kropek (3) - - DEC 27, 2018 does not count
UPDATED: DEC 27, 2018 w aromacie migdały, orzechy włoskie, na drugim planie tytoń, miód, praliny, wanilina i burbon. W smaku ulepek, brownie z orzechami włoskimi, przypomina likier. Zdecydowanie polecam

5
RRistow12 (1106) - Lewis Center, Ohio, USA - OCT 2, 2018
Tasted from 2016 bottle. Thick and chewy. Not overly Bourbon on taste but definitely on the nose along with caramel, molasses, vanilla, coffee, cocoa. Incredible BA stout. ---Rated via Beer Buddy for iPhone

4.1
bytemesis (11133) - Sunnyvale, California, USA - JUL 28, 2018
Hell yes, shared by Nikos at my 10K tasting, rating finally entered off backlog. Pours opaque black, very small tan head, dissipates quickly with minimal lacing. Aroma is cocoa, bourbon, vanilla, marshmallow, cherries. Flavor is fully sweet and light plus bitter. Full body. Excellent, but not up to BVDL for pure decadence.

4.2
rouhlas (4975) - Thessaloniki, GREECE - JUL 14, 2018
My contribution at bytemesis 10K tasting, v2015 from trade with Glen. Black color with small beige brown head. Malty aroma, sweet, some soy sauce notes, chocolate, caramel, vanilla, bourbon, alcohol. Heavy sweet. Full sticky body with soft carbonation.

4.7
Ktwse (6831) - Chicago, Illinois, USA - APR 22, 2018
Pours black with about a finger of deep tan head. Aroma of coffee, chocolate, molasses, licorice, bourbon is present but not overbearing, at first it seems a bit underwhelming but the more you sniff it the better it gets, very balanced, complex and nuanced. Taste is booze and bourbon up front with an intense and thick sweet finish. Rich and creamy velvety body with soft carbonation. This is still super sweet but not as one-dimensional as the regular one and the bourbon balances it out nicely. One of the best BA stouts out there for sure.

4.8
MelvinKalksma (2980) - NETHERLANDS - APR 7, 2018
UPDATED: APR 7, 2018 Opaque black beer with a slight dark brown head. Heavy aroma; taste starts heavy sweet and ends slightly bitter and dry. Wood, bourbon, vanilla, chocolate, mocha, roasted malts, coffee and alcohol. 9/5/10/5

4.6
MaltoseChalice13 (41) - Somerset, Massachusetts, USA - MAR 7, 2018
2016 vintage. Pours jet black and super thick like tar. Aromas of dark fruits, bourbon and fudge. Taste is exactly as the aroma. Bourbon and fudge come through more here. Super viscous, thick and mouth coating. Amazing beer.


We Want To Hear From You



Join us! RateBeer is made by beer enthusiasts for the craft beer community. Your basic membership is free and allows you to read all beer ratings. Click here to create your account... and give your opinion!

Join Us »



Page    1  2 3 4 » 44


A tick is a star rating
  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5